torsdag 11 augusti 2011

Spiderwick

När jag jobbade som skolbibliotekarie i höstas kom jag i kontakt med Spiderwick-serien av Tony DiTerlizzi och Holly Black. Jag blev genast Spiderwick-frälst och läste igenom hela serien och den efterföljande serien som heter Bortom Spiderwick. Om man gillar fantasy-böcker är detta en bok som passar både barn och vuxna. Böckerna är spännande och man kan verkligen inte sluta läsa när man väl har börjat.

Kapitlen är korta och det finns illustrationer som gör böckerna lättlästa även för den som precis har börjat läsa. Böckerna handlar om syskonen Grace som flyttar in i ett gammalt hus som har tillhört en gammal släkting till dem som heter Arthur Spiderwick. En av pojkarna, Jared Grace, märker på en gång att något inte är som vanligt med huset. Han ser och hör småknytt och andra övernaturliga väsen som orsakar olyckor och andra hyss. Jared själv blir anklagad för att utsätta sina syskon för dessa hyss, men så småningom inser även syskonen att det inte är Jared som gör detta utan att det faktiskt är dessa små vättar och andra farligare väsen som orsakar det som händer i huset. Jared hittar Arthur Spiderwicks fälthandbok där han har dokumenterat många av dessa väsen och plötsligt öppnar sig en helt ny värld för syskonen Grace. Den här boken är eftertraktad av andra farliga väsen och syskonen måste skydda boken och sig själva mot dessa vidunder.

Spiderwick har också filmatiserats och ni kan låna både böckerna, ljudböckerna och filmen hos oss på biblioteket. Läs eller lyssna böckerna först är min rekommendation för då förstår man filmen ännu bättre.

Länk till Spiderwick Chronicles - klicka här

//Linda

Inga kommentarer: