torsdag 8 mars 2012

En kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina

Röd åklagare - Xiao Rundcrantz är bara 18 år när hon söker in till åklagarenheten och blir antagen. Vi får följa Xiao genom hennes utbildning och arbete som åklagare under flera år. Senare kommer hon också att gifta sig med en domare.

En kort inblick i barndomen visar hur bestraffningar, hugg och slag, hörde till vardagen.Xiao framträder som en stark flicka med egen vilja. Detta försöker man stävja till det yttersta.

Som åklagare ska hon bekämpa brott och se till att lagen om barnbegränsning följs. Det är svårt att läsa om hur man kan tvinga någon till abort i åttonde månaden. Rättegångarna förefaller bristfälliga med våra mått mätt, rentav summariska. Få har råd med en advokat. Snarast framstår det som att man måste kunna bevisa sig oskyldig för att inte bli dömd. Att ta emot mutor för att dryga ut lönen är vanligt. Det kan inte Xiao riktigt förmå sig till. Genomgående får jag uppfattningen att hon vill att det ska bli ”rätt” och att målet ska vara väl underbyggt med fakta. Xiao får helt enkelt allt svårare att verkställa det som förväntas av henne.

Så småningom kommer hon till Sverige. Då har hon arbetat som åklagare i 14 år.

En välskriven bok som berör djupt.

Författare : Xiao Rundcrantz

/Katarina

Inga kommentarer: