fredag 1 juni 2012

Hungerspelen

De senaste veckorna har jag läst trilogin Hungerspelen av Suzanne Collins. En omdebatterad bok på många sätt då den handlar om ett grymt spel där 24 ungdomar mellan 12-18 år ställs mot varandra i en kamp om liv och död och där endast en kan överleva.

Hungerspelen
Bild: Adlibris
Berättelsen utspelar sig i en framtid där i ett land som kallas Panem som består av huvudstaden och tolv regioner som förser huvudstaden med mat, kläder och nöjen = Hungerspelen. De olika regionerna är specialiserade på olika varor som kol, fiske, frukt m.m. Människorna i regionerna lever som slavar under regimen men ingen vågar sätta sig upp mot presidenten och huvudstaden pga Hungerspelen och rädsla av att drabbas av utplåning. Distrikt 13 utplånades för 73 år sedan då de försökte sätta sig upp mot regimen. När distrikt 13 utplånades hittade regimen på Hungerspelen för att kuva befolkningen och varna dem för att sätta sig upp mot de styrande i Panem.

Huvudpersonen heter Katniss Everdeen och är en mycket självständig 14-årig tjej som växte upp lite snabbare än andra barn då hennes pappa dog när hon var elva år gammal.  Hon fick ta hand om sin mor och lillasyster, Primrose "Prim". Katniss fick se till att skaffa mat för att de skulle överleva.

Varje år är det en stor utlottning bland distriktens ungdomar om vilka två som ska representera sitt distrikt i Hungerspelen. Genom att ta på sig fler lotter får man lite mer mat tilldelat sig och detta har Katniss gjort ända sedan hon började delta i utlottningen. Detta år är första året som hennes lillasyster Prim måste vara med i utlottningen, men Katniss låter henne inte ta några fler lotter än den enda hon måste ha. Av alla ungdomar som kan bli uttagna har Prim oturen att få sitt namn uppläst. Katniss blir utom sig och erbjuder sig att ta hennes plats för hon vill  rädda sin syster till varje pris. På detta sätt blir Katniss Everdeen den flicka som får representera distrikt 12. Den pojk som får sin röst uppläst heter Peeta Mellark. De känner inte varandra och har aldrig talat med varandra innan spelen. Katniss känner dock igen honom och vet också att det är tack vare honom som Katniss och hennes familj överlevde den där första tiden utan deras pappa. Peeta brände nämligen ett bröd för hennes skull. Det var en dag när hon var så utsvulten att hon var nära att ge upp och Peeta såg henne. Han gav henne brödet och fick bannor av sin mor för att han bränt brödet. Katniss känner en tacksamhetsskuld till Peeta för detta och det är en känsla som följer med in i spelen.

Hungerspelen kan börja. I Panem har man aldrig sett en sådan spelare som Katniss och spelet utvecklas inte riktigt som president Snow och hans regim har tänkt sig. Mer vill jag inte säga utom att - läs böckerna!

Även om detta kan kännas som en extremt grym bok med ungdomar som ska tävla om vem som kan överleva på en arena där alla möjliga faror finns - påhittade av s.k. spelledare, så berörs man av boken. Suzanne Collins kan verkligen berätta en historia. Katniss är den av karaktärerna som läsaren lär känna allra mest. Hur hon resonerar och hur hon tänker, både innan spelen och under spelen.

Trilogin väcker många frågor och funderingar som kan leda till diskussion, så läs gärna böckerna i en grupp och diskutera det som skrivs. Är detta en realistisk bok? Händer sådant här redan idag även om det inte är ett "hungerspel"? Gör Katniss rätt val i de situationer hon ställs inför?
Det finns mycket att beakta! Läs, fundera, diskutera!

//Linda

Gillar du Hungerspelen? Läs mer om böckerna, filmern etc här:
http://hungergamessweden.se/


Inga kommentarer: