torsdag 24 april 2014

Ballladen om en bruten näsa - prisbelönad norsk ungdomsbok

Bart, döpt efter Bart Simpson, kan verkligen konsten att se livet från den ljusa sidan. Och det är nog tur det. För livet runt honom är inte särskilt ljust. Bart och hans mamma lever på socialbidrag och bor i pytteliten enrummare i ett hus i ett fattigt område. Mamman försvinner ibland och glömmer för det mesta att köpa mat för de få pengar hon har. Bart går i skolan i ett finare område, där ingen vet hur han har det hemma. I skolan tillhör Bart de minst populära, han är inte den som är mest utanför, men nog den som är näst mest...
Bok: Balladen om en bruten näsa Bild: BokusFörfattare: Arne Svingen
Men Bart har också en mormor, som rycker in när mamman hamnar på sjukhus, och han har efter ett tag Ada, en av klassens poppiga tjejer, som helt plötsligt och utan att Bart förstår det, börjar intressera sig för honom.
Boken är vansinnigt rolig, mitt i all sin hemskhet och sorglighet. Bart är en beundransvärd liten person, med en fantastisk drivkraft inom sig. Han går på boxning, visserligen utan att kunna slåss, och gillar att sjunga opera, men bara i badrummet när ingen hör på.
Engagerande läsning :-)
Titel: Balladen om en bruten näsa
/Matilda

Inga kommentarer: