torsdag 21 augusti 2014

Blodregn - ny serie av Mats Wahl


Ryttarna (kartonnage)
Bild: Bokus
Ryttarna är första delen i serien Blodregn. Det handlar om Sverige i framtiden. En framtid som känns varken avlägsen eller särskilt orealistisk, däremot skrämmande så det räcker. Miljöförstörelsen har gått långt, Stockholm är en plats dit man ville flytta förr och folk lever nu mest på landsbygden. Samhället är vilt och okontrollerat, samtidigt finns en övervakande makt som styr med hjälp av teknik och militär.

Elin är 16 år och råkar i självförsvar döda en man. Familjerna är i fejd med varandra sedan förut och nu blir det ännu mer infekterat. Saken kompliceras ytterligare när Elin och den döde mannens son Harald blir förälskade i varandra.

Boken liknar andra dystopiska ungdomsromaner, men är samtidigt mer avancerad. Den påminner också om de gamla isländska sagorna. Språket är kortfattat, dialogen korthuggen, det är som om människorna har blivit som miljön. Man måste vara  uppmärksam som läsare. För mig som dystopifantast (om man nu kan vara det) är boken godis - jag ser fram emot del två, Krigarna, som ska komma i september.

Titel: Ryttarna (Blodregn del 1)
Författare: Mats Wahl/Matilda



Inga kommentarer: