torsdag 28 januari 2016

Programmering för barn

För dig som har barn som är nyfikna på programmering och vill lära sig mer så finns dessa tre böcker som är skrivna för barn och även med tanke på att föräldrarna ska kunna hjälpa sina barn med att komma igång med programmering.

Hjälp ditt barn med programmering : en illustrerad guide som lär ut programmering steg för steg
Bild: Adlibris
Hjälp ditt barn med programmering - en illustrerad guide som lär ut programmering steg för steg av Carol Vorderman. Detta är en bok som går igenom  allt som en liten programmerare kan tänkas behöva kunna. Den använder två programmeringsspråk: Scratch och Python. På ett lekfullt sätt lär den ut grunderna i dessa båda språk och snart är barnen igång med programmering. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad barnen kan göra när de väl lärt sig ett programmeringsspråk. Det är en rolig bok för både barn och vuxna. Lär tillsammans!

Hej Ruby : äventyr i datorernas magiska värld
Bild: Adlibris
Hej Ruby - äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas. Den här boken vill lära barn att förstå hur den här världen med datorer fungerar. Den handlar om Ruby som får ett vykort av sin pappa. Hon får i uppgift att hitta fem glittrande ädelstenar. Hon stöter på olika problem att lösa för att hitta ädelstenarna och genom dessa problem så lär hon sig också grunderna i programmering på ett lekfullt sätt. Man kan läsa sagan som den är för att sedan gå djupare in i de olika problemen som Ruby stöter på eller man kan läsa sagan och lära sig mer om de olika problemen ett i taget. Det styr du och ditt barn när ni läser berättelsen. En bok att återkomma till flera gånger!

Curly Bracket: Den gömda koden
Bild: Adlibris
Curly Bracket och den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting är en serieroman som lär ut datalogiskt tänkande och som utspelar sig i en dystopisk värld. Curly Bracket går på en internatskola och drömmer om att bli kodare på Corpuratus. Men när hon gör slutprovet uppkopplad i Codoseum - en värld där hon ska lösa olika problem genom datalogiskt tänkande så händer något som kommer förändra hennes liv. Programmet hackas och hon vaknar plötsligt upp och börjar träffar på några som står utanför systemet i den värld hon känt till.
Det är en spännande serieroman i en dystopisk värld där man får använda sig av datalogiskt tänkande för att lösa problem samtidigt som man följer Curly Brackets äventyr.

Välkommen att låna böckerna på biblioteket!

//Linda

Inga kommentarer: