fredag 1 april 2016

April April

Boken April, april... 120 aprilskämt som belyser förhållandet mellan samhälle och teknik är en samling genom åren utförda aprilskämt, nationella som internationella. Det som binder aprilskämten samman är att alla exemplen belyser förhållandet mellan samhälle och teknik. Teknik är det vanligaste ämnet i massmediernas aprilskämt.

April, april... : 120 aprilskämt som belyser förhållandet mellan samhälle och teknik (häftad)
Bild: Bokus
Det är flera egenskaper hos modern teknik som gör den till ett tacksamt ämne.
För det första är utvecklingen ibland svår att förutsäga. Det är svårt att avgöra vad som är sant eller falskt.
För det andra är teknik ofta kopplad till handling. Den som blir lurad avslöjar sig.
För det tredje hänger teknik ofta ihop med önskningar. Det kan göra människor mer lättlurade.

Författaren Olle Hagman har tagit hjälp av bl.a. Museum of Hoaxes, som ligger i San Diego, för sina 120 exempel. Detta museum samlar bland annat på aprilskämt. Tro det eller ej... I deras bästalista finns på andra plats en svensk klassiker. 1962 lurade SVT:s teknikexpert Kjell Stensson det svenska folket att om man klippte sönder nylonstrumpor och spände upp dessa på TV-rutan så skulle svartvit TV vips bli till färg-TV. Underbart aprilskämt. Många nylonstrumpor klipptes sönder.

Ett axplock på andra aprilskämt: 1943 introducerar SR en svordomskompressor, 1982 BH-byglar är källan till störningar i tv-mottagningen i London, eller en av mina favoriter: 1950 när det norska Vinmonopolets butiker i Oslo realiserar ett stort parti franskt vin. Anledningen var att man hade fått slut på flaskor (bara där skulle man anat oråd). Vinet såldes med 75% rabatt och dessutom skattefritt. Men de som ville handla måste själva ta med sig egna hinkar eller kannor att hämta vinet i. Vid öppningsdags var köerna enorma. Besvikelsen blev enorm. De som vann på detta var hinkförsäljarna. :-)

Läs boken, ha kul och förundras över uppfinningsrikedomen.

Titel: April, april... 120 aprilskämt som belyser förhållandet mellan samhälle och teknik
Författare: Olle Hagman

/Mats

Inga kommentarer: