torsdag 15 september 2016

Kultbok för unga

Ett hål om dagen
Bild: Adlibris
Ett hål om dagen av Louis Sachar kom ut första gången i Sverige 2001 och är nu den första boken som B. Wahlströms ger ut i sin moderna klassiker-serie. Jag läste boken när den kom första gången och gillade den skarpt. Alltså mycket välkommet med en ny utgåva - med mycket snyggare omslag dessutom!

Det är en mycket finurligt konstruerad historia om den otursförföljde unge killen Stanley Yelnats. Han råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle och hamnar som straff för att ha snott ett par gymnastikskor på ungdomsanstalten Camp Green Lake. Mitt ute i ödemarken, tillsammans med (andra) unga brottslingar, tvingas Stanley att varje dag gräva ett hål som är exakt en och en halv meter djupt och en och en halv meter brett... En helvetisk uppgift under brännande sol som verkar vara helt meningslös ... till en början. Som jag sa, det är en finurlig historia. Stanleys öde i nutid kopplas samman med hans farfars farfars öde långt tidigare.

Boken är både rolig och gripande. Passar både ungdomar och vuxna. Högläs den gärna - i klassen eller för familjen! Du hittar den i Ung-hyllan.

Och, du kommer att ha en helt ny syn på lök efter att ha läst boken ;-)

Titel: Ett hål om dagen
Författare: Louis Sachar

/Matilda

Inga kommentarer: