torsdag 6 oktober 2016

Den vita döden - en stark bok för unga

Den vita döden
Bild: Adlibris

Det händer då och då, att en bok bland alla de barn- och ungdomsböcker jag läser, liksom helt fångar mig. Läsningen blir så där som man vill att den ska vara, uppslukande och pockande. Boken bara måste följa med överallt och läsas färdigt fort...

Den vita döden av Camilla Lagerqvist handlar om 13-åriga Julia som har tuberkulos och ligger på sanatorium. Hon är väldigt ensam, hennes familj törs inte hälsa på henne på grund av smittrisken, och hon har inte riktigt fått någon kompis. En dag kommer cirkuspojken Luca till sanatoriet. Efter det förändras allt för Julia. Nog så om handlingen.

Boken är i sig en historielektion och ger inblick i hur livet i Sverige var på 1930-talet. Den fruktansvärda sjukdomen tuberkulos drabbar både fattiga och rika. Man har ingen bot, och läkarna experimenterar. Ämnen som klasskillnader och rasbiologi berörs.
Författaren Camilla Lagerqvist har en förmåga att skildra den lilla människan, eller människorna - vi får följa flera personer i boken, även om Julia är huvudpersonen - samtidigt med de stora historiska skeendena. Så är det också i hennes bokserie Svarta rosorna som handlar om barn i Värmland under andra världskriget - se där, ännu ett boktips!

Den vita döden finns i hylla Hcg på barnavdelningen - läs den!

Titel: Den vita döden
Författare: Camilla Lagerqvist

/Matilda

Inga kommentarer: