torsdag 30 mars 2017

VerismoPå denna cd betitlad ”Verismo” sjunger sopranen Renée Fleming arior, duetter och scener ur flera italienska veristiska operor. Verism är en både litterär och musikalisk riktning som strävar mot en mer naturalistisk form av berättande. I de veristiska operorna lämnar vi de vackra salongerna och tar oss till vanligt folks vardag med sorg och glädje. Operorna kännetecknas av ett musikaliskt flöde och kontrastverkningar där helheten är viktigare än bravurarior. Ofta slutar operorna med död och elände. När man väl fått en kniv genom hjärtat så dör man direkt istället för att sjunga en sista aria. Kända operor är Leoncavallos ”Pajazzo” och Mascagnis ”På Sicilien”. Även Puccinis operor räknas till denna genre.

Skivan är full av kända men även okända stycken och sjungs föredömligt av Renée Fleming. Spår 10 är skivans höjdpunkt. Det är en duett ur operan Zazà, från år 1900, av Ruggero Leoncavallo. Zazà skall söka upp sin älskare och möter, okänd för henne, dennes dotter (talroll) i trappen. Här utspinner sig ett samtal vilket utmynnar i en förtvivlan och tårar tills barnets mamma kommer ut och undrar vem Zazà är. Zazà förklarar att hon gått fel.
Fleming är helt underbar. Hon sjunger oerhört vackert och tar samtidigt fram all den smärta och sorg som detta livsavgörande möte utgör. 
 
Låna och njut av hela skivan och upptäck verismens musikaliska magi.
Verismo, Renée Fleming, Decca 478 1533 (CD 1664)

Mats Brandt

Inga kommentarer: