lördag 28 januari 2012

Chef Ramzis inspirerar med libanesisk mat

Chef Ramzis är en libanesisk TV-kock med närmare 10 miljoner tv-tittare som nu har kommit ut med en arabisk kokbok på både arabiska och svenska. Vill du prova något nytt i köket kom in och låna denna fina kokbok med både inspirerande recept och fina bilder. Längst bak i boken finns en liten lathund till det libanesiska köket. I boken finns allt från meze och kibbeh till desserter och bakverk.

Chef Ramzis beskrivs ofta som den leende kocken enligt en artikel i SVD där han berättar att han redan i tidig ålder hjälpte sin mamma i köket. Han växte upp i London och i Lyon på flykt undan kriget där han studerade både ekonomi och juridik. Under tiden praktiserade han på restaurang La Minaudière och som konditor på Bernard Moine. När han kom tillbaka till Libanon arbetade han på Al Kafaât, en verksamhet för handikappade och andra behövande som hans far grundade 1957. Ramzi blev chef för verksamhetens ”catering school” (1994) och blev då kontaktad av morgonprogrammet ”Alam es Sabah” som undrade om han ville delta som tv-kock.
–Redan under första programmet ringde tittare in och ställde frågor som jag besvarade samtidigt som jag lagade mat, couscous var den första rätten, minns jag. Från början sändes showen bara i Libanon, men sedan startade satellitsändningar över hela världen. Det blev succé. Jag lagade mat på ett nytt sätt – europeiskt, väldigt hygieniskt och seriöst, säger han. (utdrag ur artikel i SVD )

Han har tre världsrekord då han har tillverkat
Den största portionen hummus - 10 452 kg
Störst tabbouli - 3 453kg
Flest falafel -150 000 st

Kom in och låna!

//Linda

Inga kommentarer: