torsdag 19 januari 2012

Realistiska filmer som berör

Två riktigt spännande filmer är Winter's Bone och Down to the Bone av Debra Granik.

Winter's Bone utspelar sig i Ozark-området i Missouri, USA. Den handlar om 17-åringa Ree Dolly (Jennifer Lawrence) som desperat letar efter sin far som är försvunnen. Han är amfetaminlangare precis som många andra i området och har pantsatt sitt hus innan han försvann. Sökandet efter fadern leder Ree till farliga kriminella kretsar men hon visar ingen rädsla trots både hot och fientlig tystnad. Ree vill till varje pris rädda sin familj och söker förtvivlat efter sanningen.
Detta är en mycket spännande thriller som berör. En av de bästa filmerna jag har sett på ett bra tag. Skådespelare, atmosfär, musik - allt är genomtänkt. I extra materialet på DVD:n finns även en dokumentär där man får träffa "riktiga" Hillbillies vilket ger en extra dimension till filmen.

Down to the Bone är Debra Graniks debutfilm från 2004 som nu har släppts på dvd. "Här är det Vera Farmiga som spelar Irene, en tvåbarnsmamma som lever i ett litet hus med sin man Steve (Clint Jordan). Det är ett hus som ständigt är under renovering och hushållskassan är knapp. På dagarna sitter Irene i kassan på en supermarket och brottas med kunder som kommer med fem år gamla kuponger. Till råga på allt har hon ett kokainberoende som är på väg att gå överstyr men hon kan i alla fall kontrollera det så bra att hon skriver in sig själv på rehab." (Anders Jakobson, DVDKRITIK.se).
Läs hela recensionen på DVDKRITIK.se
Båda filmerna är väldigt realistiska - de är nästa mer som dokumentärer men båda väldigt välgjorda. Gillade du Winter's Bone kommer du gilla Down to the Bone.

//Linda

Inga kommentarer: