måndag 5 november 2012

Syra själv

Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier
Bild: Adlibris
Boken Syra själv - konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier ser både inbjudande ut på omslaget och när man bläddrar i den. Karin Bojs är en vetenskapsjournalist som  har grönsakssyrning som en hobby. I boken beskriver hon hur man syrar grönsaker genom mjölksyrning som är både det enklaste och äldsta sättet att förädla och konservera mat förklarar Karin Bojs.

I inledningen beskriver Karin Bojs hur trevligt det är att kunna servera cruditéer som förrätt en vanlig vardag eller att bjuda gästerna på choucroute eller briljera med hennes bästa sura rödbetssallad med valnötter i. Det får mig att vilja prova på mjölksyrning.

Kylskåpet blir också väldigt fint när alla färgglada burkar med mjölksyrade grönsaker ställs in.

Boken är bra upplagd för att den som aldrig syrat grönsaker förut lätt ska komma igång. Karin har ett lättsamt språk som gör att det inte känns svårt att komma igång för en nybörjare. Här finns recept på hur man syrar olika grönsaker - de flesta går faktiskt att syras. Här finns även recept på hur man kan använda de syrade grönsakerna i mat. I slutet av boken beskriver hon de hälsoeffekter som kommer av att äta mjölksyrade produkter.

Är du nyfiken på att syra själv är detta en bok för dig!

//Linda

Inga kommentarer: