torsdag 29 december 2016

Mistlar och mord


Fyra julmysterier


För den som gillar småtrevliga deckarhistorier à la Agatha Christie är det här en perfekt julklapp. I två av historierna får vi möta Adam Dalgliesh, välkänd polisinspektör, om man läst P. D. James tidigare deckare.

I Julens tolv ledtrådar, som inleder, är Dalgliesh på väg till sin faster för att fira jul. Längs vägen blir han stoppad av en okänd man som säger att hans farbror har tagit livet av sig. Mannen hör hemma på Harkerville Hall och det slutar med att Dalgliesh följer med honom dit för att invänta den lokala polisen.

P. D. James besvarar i Mistelmorden frågan, om hon själv varit inblandad i en riktig mordutredning, någon gång?

Ett mycket vanligt mord börjar med att Ernest Gabriel hämtar ut en nyckel på fastighetsförmedlingen för att titta på en lägenhet. I själva verket var han där för sexton år sedan i ett helt annat ärende.

Sista novellen, Boxdalearvet, låter oss åter möta Dalgliesh i högform då han hjälper en äldre domkyrkopräst att reda ut ett mycket gammalt mord. Domkyrkoprosten har ärvt en stor summa pengar efter faster Allie, men funderar fortfarande på om den friande domen mot henne verkligen betydde att hon var oskyldig. Annars kan han inte ta emot arvet med rent samvete.


Författare: P. D. James


// Katarina

Inga kommentarer: