torsdag 5 januari 2017

Fantasy i ett viktorianska England

Själlös av Gail Carriger


Alexia Tarabotti har det inte lätt. Hon är 25 år och ungmö, en besvikelse för sin familj. Allt går från dåligt till värre. Hon blir oförskämt attackerad av en vampyr som inte ens presenterats för henne. Alexia råkar döda vampyren och den förskräcklige Lord Maccon (högljudd, stökig, stilig och varulv) sänds av drottning viktoria för att undersöka saken.

En väldigt välskriven bok som man lätt kommer in i. På ett vackert sätt beskriver den ett viktorianska London befolkat av både vampyrer, varulvar och andra övernaturliga varelser. Jag rekommenderar starkt denna bok för alla som gillar fantasy, vampyrer och varulvar. Detta är första boken i serien Parasoll protektoratet. Gillar man denna bok så kan man också läsa serien finishing school som är skriven på engelska utav samma författare.

Bild: Adlibris
Boken tillhör en gener inom fantasy som kallas Steampunk (Ångpunk på svenska). Steampunk kännetecknas av att det ofta utspelar sig i en värld där allt drivs av ånga istället för elektricitet. Det är också vanligt att de utspelar sig i tiden då drottning Viktoria regerade över England. Denna gener gäller inte bara böcker utan har också utvecklat sig till en klädstil. 

// Caroline 

Inga kommentarer: