torsdag 20 juli 2017

Vilsen och ensam – Lion en sann historiaNär Saroo är 5 år går han vilse. Han åkte tåg med sin bror till en stad några mil ifrån deras hemby. I staden så fick han vänta på tågstationen under tiden som hans bor Guddu gick i väg på ett ärende. Men Guddu kommer inte tillbaka. Saroo gick på ett tåg för att leta efter honom men när han vaknar är tåget i full gång och på väg mot en, för honom okänd destination. Saroo kom till Calcutta där han inte förstod någon och få människor förstod vad han sa då han inta talade bengali som är det lokala språket. Saroo fick kämpa för att överleva.  

Filmen bygger på en sann historia. Saroo finns på riktigt. 80 000 barn försvinner varje år i Indien. Det är skrämmande statistik. Efter att denna film gjordes så skapades en kampanj kallat Lion Heart där de som gjort filmen samarbetar med olika hjälporganisationer som t.ex. försöker hjälpa gatubarn, hjälptelefonlinjer för barn och organisationer som hjälper till att hitta försvunna barn i Indien. 

Filmen är både spännande och intressant med ett lyckligt slut. Det berättar en viktig historia samtidigt som man känner sig engagerad och får tänka till lite själv. Jag gråter inte ofta till film men några tårar föll på slutet när jag såg den här. För mig så är detta drama när det är som bäst. Om du någon gång har gått vilse så kommer du att kunna känna igen dig i delar av det som Saroo upplever. Jag rekommenderar starkt denna film som snart kommer att finans till utlåning på bibliotek.  

Film: Lion
Regisör: Garth Davis
speltid: 1 timme 58 minuter
Bygger på boken A Long Way Home av Saroo Brierley

// Caroline

Inga kommentarer: