tisdag 12 september 2017

Crossover av Kwame AlexanderCrossover ser ut som en basketpoesibok och det är det också. Men boken går även att läsa som en vanlig roman, med takt och rytm från himlen.  

Det är självaste hip hop-Timbuktu som tolkat och översatt det hela.

Crossover är tolvårige Joshs berättelse. Det handlar om basket förstås, och om tvillingbrodern Jordan. Brödernas pappa lever också för basket. Bara det att han är sjuk nu. Ganska allvarligt sjuk. Mamma är bra, men det är jobbigt att hon är rektor på skolan. Broder Jordan blir kär och saker är verkligen inte längre som de brukar. Josh älskar sin bror men passar honom för hårt, alldeles för hårt.  

Josh har så mycket att berätta. Tempot är högt och det är roligt och kärleksfullt, ensamt och sorgligt.
Boken är indelad i Uppvärmning, Första, Andra, Tredje, Fjärde period och Övertid. Fri vers råder - en sida kan utgöras av en sms-konversation, ett matchreferat eller en lista på saker Josh lär sig om Jordans tjej när de äter middag tillsammans. Eller av en regel:
Bild: Adlibris

Basketregel nr.10
En förlust är lika ofrånkomlig
som snö på vintern.
Riktiga mästare
lär sig
att dansa
genom stormen.

Crossover är märkt som en poesibok för ungdomar.
På Natur & Kultur Förlags hemsida finns lärarhandledning och kopieringsunderlag

Förresten - att göra en crossover, eller en korsdribbling, är att dribbla bollen snabbt från ena handen till den andra. Enligt Josh kan dribblingen, utförd av ett proffs, bryta motståndarens vrister. 

/Maria

Inga kommentarer: