tisdag 26 september 2017

Vita tigern av Christin LjungqvistEn av de saker som slagit mig med Harry Potter-böckerna är att det jag uppskattar mest egentligen inte är handlingen, utan själva världen – platserna, prylarna, de små detaljerna. En värld att kliva in i och mysa ner sig i, en värld man önskar att man själv kommit på. Lite samma känsla får jag av att läsa Vita tigern av Christin Ljungqvist – vilken värld att få gå in i! Boken utspelar sig i ett framtida Göteborg, i ett samhälle som fått finna nya vägar efter konflikt och kollaps. Det är en steampunkig värld där man tar sig fram med linbana, luftskepp och svävare byggda av gamla Volvobilar, där Majorna ligger i postapokalyptiska ruiner, och där innerstaden består lika mycket av växtlighet som av asfalt ( -- Götaplatsens hängande trädgårdar!).

Bild: Adlibris
I detta framtida Göteborg bor Avalon, en äventyrlig och ohjälpligt nyfiken tjej vars föräldrar driver hotellet Vita tigern. Där passerar alla typer av människor från världens alla hörn, inklusive en del som helst vill hålla sig undan myndigheternas blickar. På nyårsnatten kraschar så en svävare genom isen närheten av Vita tigern, och rykten börjar spridas om en farlig luftfartsförbrytare som gömmer sig i Avalons kvarter. Med hjälp av tre kamrater börjar hon på egen hand spana och försöka utreda fallet, vilket inte uppskattas av vare sig polisen eller Avalons föräldrar, som även de verkar dölja någonting hemma på hotellet…

Det här är ett underbart vinterkallt äventyr för både tonåringar och vuxna, med steampunkens speciella blandning av högteknologi och hemstickade tröjor. Extra roligt är det för den som har lite koll på Göteborg, då man känner igen de verkliga platserna, om än i en fantasifull framtida tappning.

/ Anna, skolbibliotekarie Åkerö & Tällberg

Inga kommentarer: