onsdag 8 juni 2011

Läs inte den här boken.....

....om du är hungrig......

Det är Muriel Barbery, författare till Igelkottens elegans, som ännu en gång har fångat min  uppmärksamhet med boken Smaken.

Den här boken är en gastronomisk resa genom olika smakupplevelser som huvudpersonen i boken går igenom på sin dödsbädd. Han letar efter den perfekta smaken - den smak han mest av allt har njutit av och det som han vill smaka en gång till innan han dör. Mannen är en av Frankrikes mest hyllade men också mest fruktade matkritiker och han har ett komplicerat förhållande både till mat, sin familj och sina vänner.

Vi får lära känna honom både genom hans egna tankar, men också genom ögonen på de som finns runtomkring honom på hans dödsbädd: barnen, frun, portvakten, hushållerskan, brorsonen men även hunden och katten, som alla har sin speciella uppfattning om mannen som snart ska dö.

Detta är en väldigt trevlig bok som man bara vill fortsätta läsa. Språket är lätt att ta till sig och enda nackdelen är väl att man blir så otroligt sugen på något att äta när rätt efter rätt beskrivs i boken.

Läs den och ta sedan och ät en riktigt god middag!

//Linda

Inga kommentarer: