onsdag 6 juli 2011

Varför kom du inte före kriget?

Denna roman av Lizzie Doron handlar om Helena och hennes dotter Elisabet och är en självbiografisk roman. Den berättar om Helena som överlevde förintelsen och nu lever med sin dotter i Tel-Aviv. Frågan som Helena får vid ett tillfälle: Varför kom du inte före kriget? - underförstått att då skulle hon ha klarat av att leva där på ett bättre sätt. Nu lever Helena med skulden av att ha överlevt och lever kvar i minnet av det som hänt och blandar ihop dåtid med nutiden. Man får se mammans liv genom ögonen på dottern. Det är en bok där man både skrattar och gråter av mammans försök att skydda dottern, bl.a. genom att färga dotterns hår blont eftersom det bara är de blonda som överlever.

Romanen är lättläst eftersom den är skriven ur ett barns perspektiv. Dock tar dess budskap längre tid att bearbeta än vad den tar att läsa. Det är en angelägen bok som kanske gör att de överlevandes "galenskap" ter sig lite mer förståelig.

Den här boken är numera obligatorisk som läsning i alla israeliska skolor och jag hoppas att den kommer nå ut till många även i Sverige. Detta är första delen i en planerad trilogi.

//Linda

Inga kommentarer: