tisdag 14 februari 2012

Romantik i två filmer och en bok!

Goethe in love

Året är 1772 och Johann Goethe, 23 år gammal, blir underkänd i sin tentamen. Istället för en doktorshatt, som skulle ha gjort honom till advokat, får han ge sig av från Frankfurt till Wetzlar där hans far ordnat en plats som notarie.
Här möter Goethe både Wilhelm Jerusalem, som kommer att bli hans bästa vän och en kvinna har blir djupt förälskad i, Charlotte Buff från Wahlheim. Charlotte besvarar hans känslor men förlovar sig plötsligt med en annan......

Dramatik och passion utlovas!

Stolthet och fördom

Mr och Mrs Bennet har fem döttrar som ska giftas bort dessvärre har de ont om pengar. Till deras lycka hyr Mr Bingley, en ung, ogift och välbärgad man, Netherfield hall inte så långt ifrån där de bor. Med sig har han Mr Darcy även han ogift och ännu rikare. Mr Bingley fattar genast tycke för makarna Bennets äldsta dotter, Jane. Mr Darcy har starka invändningar mot ett eventuellt giftermål och ser till att Mr Bingley åker till London efter en kort tid. Själv har Mr Darcy fattat tycke för den näst äldsta dottern Elizabeth som för hans del skulle innebära ett opassande giftermål och därför gör han allt för att trycka ner sina känslor. Kommer han att lyckas?

Stolthet och fördom är en av mina absoluta favoritböcker och det har gjorts flera filmatiseringar. Den här med Keira Knightley i rollen som Elizabeth och Matthew MacFayden som mr Darcy. Det är bara att låta sig svepas med i förvecklingarna som följer!

Naturligtvis finns även Stolthet och fördom som bok att låna på biblioteket. Författaren är Jane Austen, som med sin vassa penna, alltid är lika kvick och underhållande när hon genomskådar den mänskliga karaktären!

/Katarina


Inga kommentarer: