onsdag 6 februari 2013

Soldatforska!

Bild: http://ericsonwolke.com/
Många är det som håller på med släktforskning och nu har vi fått in en bok som fokuserar på hur man går vidare när man hittat information om att en släkting varit soldat. Det finns många både frågor och svar och boken Soldatforska - hur jag finner mina militära förfäder av Lars Ericson  Wolke har många av svaren om hur man går vidare.
Boken går igenom 1500-1600-talens soldater och går vidare till indelningsverket och hur man börjar forska i det. Sedan tar boken upp allt från beväpning, beklädnad och hästar till soldatens familj, straffade, sjuka och medaljerade soldater.
Fram till 1900-talets soldater ger boken råd och tips om hur man letar information. Det finns även ett kapitel som handlar om hur man soldatforskar på Internet.

I inledningen till boken skriver författaren att hans ambition med boken är att den ska vara en skattkarta för släktforskare och det tror jag den kan bli eftersom den svarar på många frågor som släktforskaren ställer sig vad det gäller soldater från 1500-talet och framåt. Något som är uppmuntrande för den som har soldater i släkten är att "man kan i allmänhet få veta mycket mera om soldaterna än om deras rotebönder, i synnherhet om kyrkböckerna uppvisar luckor" skriver Lar Ericson Wolke.

Har du hittat soldater i släkten under din släktforskning och inte vet hur du ska gå vidare så är detta boken för dig. Välkommen in att låna!

//Linda

Inga kommentarer: