torsdag 6 februari 2014

Från New Delhi till Borås - en osannolik cykeltur

Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige är undertiteln på den här biografin om indiske Pikej.

Det är verkligen en osannolik historia - om den kastlöse pojken somBok: New Delhi-Borås Bild: Bokus föds i en liten by i Indien. En astrolog siar om den nyföddes framtid: han ska gifta sig med en flicka av utländsk härkomst, hon ska vara musikalisk och äga djungel.

Det är en berättelse om person med en fantastisk drivkraft. Han har stöttande föräldrar men ett helt samhälle emot sig. Som kastlös får han delta i skolundervisningen men inte sitta med i klassrummet, utan på marken utanför fönstret. Han hamnar så småningom i den indiska huvudstaden där han försörjer sig genom att teckna porträtt av människor. Det är där han träffar Lotta, en svenska som rest till Indien med folkvagnsbuss.

Boken fascinerar mig på flera sätt. Det är intressant att läsa om Pikejs uppväxt i Indien, hur samhället genom lagar försöker få bort kastsystemet, men stora delar av befolkningen helt enkelt struntar i detta - man lever som man alltid gjort, en kastlös eller oberörbar person är mindre värd, så är det bara.

Pikejs otroliga cykeltur från Indien till Europa, genom bl. a. Afghanistan, Iran och Turkiet, längs med 70-talets hippie trail är också fascinerande att följa. Själva kärlekshistorien är förstås också fantastisk. Vi får följa Pikej och Lotta ända fram till nutid. Framförallt är detta för mig en väldigt positiv bok - allting är verkligen möjligt om man bara vill och kämpar för det!

Titel: New Delhi - Borås - Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige
Författare: Per J. Andersson

/Matilda

Inga kommentarer: