torsdag 8 oktober 2015

Fangirl - om fanfiction

Fangirl (häftad)
Bild: Bokus
Det här en bok om skrivande, om att älska att skriva. Jag visste inte så mycket om fanfiction, bara att det finns på nätet och att det följt på senare års boksuccéer som Harry Potter och Twilight. Efter att ha läst den här boken förstår jag mer. Fanfiction är att älska den fiktiva världen så mycket att man bara måste skriva vidare om den, trots att den "riktiga" författaren är färdig med sin berättelse. Fanfiction kan också vara som för Cath, bokens huvudperson, att älska själva skrivandet.

Jag gillar den här boken skarpt. Cath har det inte lätt. Hennes tvillingsyster Wren som hon levt i symbios med sedan födseln vill inte ens dela rum med henne när de flyttar för att börja college. Hon oroar sig för pappan som de lämnat kvar därhemma. Flickornas mamma som lämnade dem tidigare i barndomen hör plötsligt av sig och vill ha kontakt. Själv bor Cath i studentkorridor och livnär sig på powerbars eftersom hon inte lärt sig hitta till matsalen. En rebellisk rumskompis har hon också, och en lärare på skrivarkursen som inte förstår sig på fanfiction...

En utvecklingsroman i ordets rätta bemärkelse! Den här boken har faktiskt allt! Passar både ungdomar och vuxna. Kan också rekommendera författarens förra bok Eleanor & Park som vi bloggat om tidigare.

Titel: Fanfiction
Författare: Rainbow Rowell
Översättare: Carla Wiberg

/Matilda

Inga kommentarer: