torsdag 18 maj 2017

Bok om livet för alla åldrar

Om jag försvann
Bild: Adlibris
"Det är svårast att skriva blogginlägg om böcker som man tycker riktigt mycket om" var det någon av kollegorna som sade häromdagen. Det stämmer - det här är en sådan bok.

Om jag försvann av ALMA-pristagaren Meg Rosoff handlar om 12-åriga Mila på roadtrip i USA med pappa. Egentligen har de kommit från London för att hälsa på pappans gamla vän Matthew och hans familj. Dagen innan de åker får de reda på att Matthew försvunnit, lämnat fru och litet barn - utan något som helst spår.

Mila, pappa Gil och Matthews hund Honey (ja, ännu en viktig hund hos Meg Rosoff) ger sig ut för att leta efter Matthew. Färden går genom ett vintrigt USA. Det är Milas tankar vi får följa, hon är verkligen en fascinerande person. Hon läser människor, är mycket uppmärksam på spår i omgivningen och räknar snabbt ut att allt inte är som det verkar med Matthew och hans försvinnande. Gil är en förstående pappa, men befinner sig på en annan våglängd än Mila. Som hon själv konstaterar: "Att vara kvicktänkt kan vara väldigt ensamt".

Perfekt för högläsning! Boken har placering uHce hos oss på biblioteket, men kan läsas för barn från 11-12 år och uppåt. Eller läs den för dig själv som vuxen - upptäck Meg Rosoff!

Titel: Om jag försvann
Författare: Meg Rosoff
Översättare: Helena Ridelberg


/Matilda

Inga kommentarer: