torsdag 8 juni 2017

Pilot räddar 155 människor - blir svartmålad

När den erfarne piloten Chesley ”Sully” Sullenberger mirakulöst lyckas landa ett plan på Hudson floden mitt i New York. Han blev snabbt sedd som en hjälte av det amerikanska folket. Dock ändras allt detta snabbt när flygteknikerna börjar på att nysta i kraschen. Sully tillsammans med sin andre pilot blir snart anklagad för att ha gjort fel och riskerat alla passagerarnas liv när han valde att landa i Hudsonfloden.

Filmen bygger på en sann historia och den här rubriken Aftonbladet när det hade hänt:
"Hjälten på Hudson
Piloten räddade 155 liv
"


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11619401.ab

dagens nyheter några dagar efter händelsen:
”Samtliga 155 personer ombord överlevde nödlandningen i floden.
Sullenberger har offentligt sagt mycket lite om den dramatiska nödlandningen, bara att "besättningen gjorde sitt jobb".
Flygsäkerhetsexperter har efteråt diskuterat varför Sullenberger aldrig försökte nå Teterboro, eftersom en landning på en flygplats praktiskt taget alltid är säkrare än att utan motorer landa på vatten.

Två möjligheter har diskuterats:
Antingen gjorde Sullenberger bedömningen att man utan motorer inte skulle kunna nå fram till Teterboro.
Eller också ansåg han att även om man skulle nå fram så skulle en landning utan motorkraft på en för kort bana i ett tätbefolkat område vara en allt för stor risk.”

dn.se: http://www.dn.se/nyheter/varlden/vi-kommer-att-hamna-i-hudsonfloden/

En otroligt intressant film som kan röra till tårar (både av ilska, sorg och glädje). Tom Hanks lyser i huvudrollen som Sully tillsammans med Aaron Eckhart som andrepilot Jeff Skiles. Ta inte bara mitt ord för hur bra filmen är. Här kan du läsa om vad Sydsvenskans recensent tyckte: https://www.sydsvenskan.se/2016-09-09/hjalten-fick-kampa-for-sin-heder

// Caroline

Inga kommentarer: