torsdag 19 oktober 2017

Fantastic beasts and where to find them - filmen

Något skeptisk lånade jag hem den här filmen - en så kallad spinoff till Harry Potter, kunde det vara något? Harry Potter, böckerna och filmerna, som spelat en sådan stor roll i min familj, här fanns en stor risk till besvikelse. Inte är jag överdrivet förtjust i djur heller...

Men vi föll snabbt för den här filmen, både min man och jag. Så jättemycket Harry Potter är det inte, även om Albus Dumbledores namn nämns och Grindelwald dyker upp. Men det handlar definitivt om trollkarlsvärlden. Vi befinner oss 1926 i New York och mugglarna kallas värdslingar. Vetenskapsmannen Newt Scamander kommer från England till USA för att rädda magiska varelser. Av misstag kommer några av varelserna lösa och en galen jakt tar fart, där Newt till sin hjälp har världslingen Jacob Kowalski och aurorn Tina Goldstein och hennes tankeläsande syster Queenie.

Bild: BTJ
Det blir både roligt och bra! Kampen mellan gott och ont finns med. Kontrasten mellan det brittiska och amerikanska lägger till en extra komisk dimension. Det är en snygg film, genomtänkt i detaljer och med mycket fart. Saker exploderar, många byggnader raseras och trollkarlsvärlden går inte längre att hålla hemlig från världslingarna, men med lite magi går ju allt sådant att fixa... Och ja, djuren är fascinerande, ibland t o m lite söta :-)

J.K. Rowling står för manus till filmen, och är också författare till boken med samma namn. Det ska komma uppföljare, två eller så många som fem. Filmen rekommenderas från 11 år.

Titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
                                                                             
                                                                        Trailer

/Matilda

Inga kommentarer: