torsdag 26 oktober 2017

Till en Minecraftspelare nära digI.R.L. är inte bara en dataterm utan står också för Ilskan Rädslan Löftet. I alla fall i boken om tolvårige Josef, av Maria Frensborg.  

Inledningen är stark, men avslöjas redan på baksidan. Därför även här: Josef och Josefs pappa grälar på morgonen, om huruvida det är jeans- eller vinterjackaväder. 

– Jag hatar dig! Du är världens sämsta pappa! 
Det skriker Josef, och sedan sticker han iväg till skolan. 

På matten kommer specialläraren med en lapp. Josefs pappa har råkat ut för en olycka och ligger i koma. 

Pappan är sedan i koma i nästan hela boken.
Bild: Adlibris
På sjukhuset träffar Josef sjuksköterskan Steve. Josef tycker att Steve är en vuxen som är lätt att prata med. De diskuterar döden. Och själen, och kommer in på filosofen Descartes. Josef väljer till och med att forska om Descartes i skolan (medan bästa kompisen David väljer Minecraft). 

Josef börjar fundera. Tänk om det går att fånga upp en människas själ när hon dör, och så stoppar man in själen i ett dataspel… Då kan man göra det vackraste skinet och den finaste världen till den själen, och fortsätta spela med honom för alltid… 

I boken ryms inte bara sorg och filosofi utan också Josefs relation till den Minecraft-tokige kompisen, och den spirande kärleken till Ruth, en tjej som Josef träffar på sjukhuset. Ruths pappa har cancer och femtio procents chans att överleva. 

­– Jag tänker på antingen en apa eller en tavla. Vad tror du att jag tänker på? Gissa!
Ruth säger apa. Josef säger rätt och hoppas förtvivlat att det inte syns att han ljuger. 

Småtung bok får man säga, men sorgen är inte konstant eller i alla fall inte allenarådande. När Josef kramar Ruth för första gången tänker han att det känns liksom alldeles randigt – ljust och mörkt samtidigt. 

I.R.L Ilskan Rädslan Löftet är en fin och lite filosofisk bok för en femma, sexa eller sjua ungefär, välkryddad med dataspelsreferenser. 

/Maria

Inga kommentarer: