tisdag 25 april 2017

Att leva med dyslexiJosefi berättar om hennes upplevelse om att ha dyslexi och hur hon fått kämpa sig genom skolan för att till slut få förklaringen på varför allt som har med att läsa och skriva är så jobbigt för henne. 
Bild: Bokus
Då jag själv har dyslexi så kan jag känna igen mig i flera av de saker som hon upplevt. Något som jag tror att många som har dyslexi känner igen sig i är känslan av att vara annorlunda och att inte lära sig på samma sätt eller lika snabbt som de andra barnen. 

Dyslexi kan visa sig på lite olika sätt. Ofta handlar det till en början om att man har problem med både talat och skrivet språk. Man kan till exempel ha svårt att skilja på ord och delar av ord när man ser och hör dem, vilket ofta gör att man får problem med förståelsen av det lästa och hörda. Men också att skriva ord kan vara besvärligt, både att stava rätt och komma ihåg vilket ord som ska användas. Man kan också ha svårare att läsa än att höra information.
Om man har dyslexi är det vanligt att man
  • läser långsamt och lätt hakar upp sig på ord
  • läser snabbt och fel
  • utelämnar ord eller vänder på bokstäverna i korta ord
  • skriver otydligt och kastar om eller utelämnar bokstäver
  • har svårt att stava rätt
1177.se Dyslexi

Josefi fick diagnosen Dyslexi när hon var 19 år och gick på Komvux medans jag och många som jag pratat med fick diagnosen i mellan stadiet ca. 5 – 6 klass.
Jag var en gång med på en föreläsning där Sofi berättade om hennes upplevelser. Mina föräldrar var också med och vi berördes mycket av föreläsningen. Det som berörde oss var hur både Sofis föräldrar och mina fått kämpa för att vi skulle få rätt hjälp i skolan och för att få klarhet i varför det var så svårt att läsa och skriva. 

Boken är väldigt läsvärd både för den som har dyslexi och för den som vill veta mer om hur det kan vara att leva med det. Boken är på under 100 sidor och är inte svår att ta sig igenom. 

Titel: När bitarna föll på plats
Författare: Josefi Dahlberg
Boken finns även som talbok på legimus.se

Inga kommentarer: