torsdag 13 april 2017

Viktig bok!

Om jag får stanna
Foto: Adlibris
Ilona och Stella är bästa kompisar. De träffas varje dag i skolan, men lever helt olika liv hemma. Stella bor i villa med mamma, pappa och storebror (i och för sig en krånglig bror som inte är så lätt att vara syster till) men ändå ett rätt vanligt liv. Ilona bor gömd i kloster med sin mamma, pappa och lillebror i ett enda rum, där gardinerna alltid måste vara fördragna. Det värsta är att så har Ilona levt i många år. Hon och Stella har gått tillsammans i skolan sedan förskoleklass, nu går de i sexan.

"Vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur" säger Ilonas pappa. Boken skildrar på ett smärtsamt sätt hur det är att leva i ett land där man egentligen inte får lov att bo. Hur det är att alltid vara rädd och orolig för vad som ska hända, att aldrig våga planera för framtiden, samtidigt som skolan och vardagslivet rullar på som vanligt. Det är effektfullt att Ilona och Stella berättar i vartannat kapitel - kontrasten är så stor. Boken får mig faktiskt att gråta, och det händer inte ofta...

Bra bok om angeläget ämne - du hittar den i hylla Hcg - låna den till ditt barn, läs den högt för ditt barn, läs den högt för din klass eller läs den bara för dig själv!

Titel: Om jag får stanna
Författare: Kajsa Gordan

/Matilda

Inga kommentarer: