torsdag 9 november 2017

Att flyga av Maria Küchen”De höjdrädda är lättast att undervisa eftersom de lyssnar”, säger en [skärmflygs]instruktör. Dessa lyhört höjdrädda nybörjarflygare får rådet, kanhända är det ett gott råd i allmänhet i livet, att se på horisonten och inte på fötterna.

Mycket sällan lånar jag, teknisk idiot, böcker som står under signum P på biblioteket. Där finns böcker om sådant som bilar, båtar, husbygge, origami, fotografi och datorer. Dock finns undantag, och boken Att flyga av Maria Küchen utgör ett strålande sådant. Det är en vindlande samling essäer om, just det, att flyga. Om människans längtan upp bland molnen, ovan molnen.
Küchens fascination för flyget tar henne med upp i luftballonger, in i stridsflygssimulatorer, till jätteflygplatser och till toppstugor där hoppfulla skärmflygare väntar på rätt vindar. Hon beskriver den tekniska sidan av flyget, men också den estetiska, och inte minst den närmast andliga sidan. Vad händer när vi jordlevande varelser tar steget upp i luften?
Bild: Adlibris

I boken träffar vi kända namn som Amelia Earhart och Antoine de Saint-Exupery, men också stridsflygare, gränspoliser och fallskärmsentusiaster, liksom den leviterande munken Giuseppe av Copertino – piloternas och dårarnas skyddshelgon.

/ Anna, skolbibliotekarie Åkerö & Tällberg

Inga kommentarer: