tisdag 21 november 2017

Stämningsfull pärla
När jag var tio-femton, för tjugofem-trettio år sedan, plöjde jag Maria Gripes böcker.
Tordyveln flyger i skymningen, Agnes Cecilia – en sällsam historia, Skuggan över stenbänken.
Katarina Genar, som skrivit Spökflickan, sägs skriva i Maria Gripes anda

Det är mystiskt och vemodigt, vardag med magiska inslag. Det är nutid, och annan tid.
Spökflickan börjar den 25 juli 1951 med en arg flicka som har en nyckel och slänger en parfymflaska ut över havet. 

Bild: Adlibris
Sedan hoppar vi till Anna i nutiden som ska börja femman. Hon går uttråkad på stranden och hittar en gammal vacker parfymflaska. Det är många veckor kvar på sommarlovet, och i det nya huset på landet långt bort från alla gamla kompisar. Ingen annan familj har bott i huset särskilt länge, och mäklaren säger att det beror på att det blir så kallt från havet på vintern. Anna tror honom inte. Hon känner att någon iakttar henne, och på marknaden frågar ett par småkillar om hon har sett henne. 

Spökflickan

Något är det med huset – en vit fjäril är märkligt envis och Anna drömmer om en ledsen flicka som letar efter något. Sedan hittar Annas pappa ett fotografi i ett linneskåp, av flickan från drömmen.
Anna blir vän med Siri, och berättar om det mystiska som hänt i huset. De går till Siris mormor, som kände människorna som bodde i huset förr, på femtiotalet. Siris mormor pratar om en flicka, Ingrid, vars mamma var psykiskt sjuk. På Ingrids födelsedag kom läkarna i den svarta bilen. Mamman lät sig ledas bort och verkade helt ha glömt bort Ingrid. Men så tog hon fram en nyckel, och sa:
– Presenten finns i silverskrinet. Gömstället är något alldeles extra…
Spökflickan är en finfin kombinerad spök- och vänskapshistoria med mysterieinslag. Och slutet doftar, rosor och liljekonvalj. 

Titel: Spökflickan
Författare: Katarina Genar

/Maria

Inga kommentarer: