torsdag 16 november 2017

Filmtips - Sameblod

Bild: BTJ
Stark film om samiska Elle Marja som vi får möta som flicka på 30-talet och som gammal kvinna i nutid. Elle Marja kommer tillsammans med sin lillasyster från renskötarliv på fjället till internatskola för samiska barn. Det är tvång på att bära kolt och på att prata svenska. Eleverna blir utsatta för rasbiologiska undersökningar med mätning av skallar och näsor, och för glåpord från byborna. Det är förnedrande, förstås, och Elle Marja drömmer om ett annat liv, i Uppsala. Hon ger sig iväg från skolan och bryter därmed med sin familj och allt det samiska för, som vi förstår, resten av livet.

Det är ett stycke mycket osmaklig svensk historia, inte så långt bort från vår tid, stundtals jobbigt att titta på. Samtidigt är det en oerhört vacker film, inte bara det storslagna landskapet Lappland, utan också människorna. Filmen är långsam, man hinner verkligen "ta in" den.

En personlig reflektion, eller det som finns kvar hos mig efteråt - hur viktigt det är att inte vänta för länge, när det gäller att återknyta till gamla släktingar/vänner eller vad det nu må vara - inte vänta tills det är för sent.
Trailer

/Matilda

Inga kommentarer: