torsdag 23 maj 2013

Grattis Emil - 50 år!

Emil i Lönneberga
Bild: Adlibris
Emil i Lönneberga fyller 50 år och det vill vi fira med att alla barn som vill får rita teckningar till Emil på biblioteket.

Så här stårt det om Emil på www.astridlindgren.se

"Emil är den av Astrids figurer som hon själv kände sig mest besläktad med. Men Emil har också drag av Astrids pappa Samuel August och hennes bror Gunnar.

Samuel August hade ett osedvanligt gott minne och fungerade som levande uppslagsbok åt Astrid när hon skrev böckerna. Han kunde fortfarande på sin ålders höst komma ihåg vad man fick betala för en gris eller brandspruta på Vimmerby marknad. Han var också mycket duktig på att berätta historier. Flera av händelserna som beskrivs i Emilböckerna är tagna ur verkligheten. Att Tor och Freja var de första människorna på jorden och att årets högtider är Jul, Påsk och Vimmerby marken, är historier ur verkligheten som Samuel August hört och berättat om. Och hyss, det gjorde även Astrid även om de inte var riktigt i klass med Emils."

Intervju med illustratören Björn Bergs son och dotter på TV 4 Nyhetsmorgon om hur Björn Berg fick inspiration till illustrationerna i Emil-böckerna.


M%C3%B6t%20den%20riktige%20Emil%20i%20L%C3%B6nneberga

Grattis Emil!!

Inga kommentarer: