tisdag 21 maj 2013

Ljuvligt vacker kärlekshistoria av Miyazaki!

Uppe på Vallmokullen
Bild: Discshop.se
Två kvällar i rad har jag sett filmen Uppe på Vallmokullen. Jag var tvungen att se den igen eftersom den var så fantastiskt fin - både filmatisering och historien.

Vilken helt otroligt fin historia om den 16-åriga flickan Umi och pojken Shun. Umi hedrar varje morgon sin pappas minne genom att hissa flaggor varje morgon. Pappan var sjökapten och omkom i Koreakriget. Pojken Shun blir fascinerad av dess flaggor som han ser när han passerar huset på Vallmokullen varje morgon på sin pappas bogserbåt. Han börjar svara Umi genom att hissa flaggor på båten. Umi ser inte detta utan det är först när Shun skriver en dikt i skoltidningen som de får kontakt och börjar lära känna varandra.

Filmen utspelas under året 1963 då Japan förbereder sig för de olympiska spelen 1964. En sidohistoria i filmen är ett gammalt och nedslitet klubbhus som skolchefen vill riva för att bygga ett nytt. Studenterna engagerar sig för att rädda huset. Umi och Shun spelar en stor roll för att försöka rädda bygget och lär genom detta känna varandra ännu mer.

Känslorna växer sig starka mellan dem men vad de inte vet är att det finns händelser i deras förflutna som kan få betydelse för deras framtid. Mer vill jag inte säga utan jag vill varmt rekommendera denna underbart vackra film.

Om du inte har sett någon film från Studio Ghibli  och regissören Goro Miyazaki så är detta en bra introduktion till deras filmer. Vi har flera filmer av honom som du är välkommen att hyra.

//Linda

Inga kommentarer: