söndag 6 oktober 2013

En grön kokbok

Hirams gröna kokbok. Bild: BokusEn hyllning till grönsaker, nötter, frukt, bär, ost och ägg är Hirams gröna kokbok enligt Milena Bergqvist som samlat 140 av Hirams bästa recept och tips för en grönare vardag. Märit Huldt (1912-2006) skrev i 25 år om mat i Svenska Dagbladet under signaturen Hiram. Hon hade en väldigt personlig stil och hennes recept inspirerar än idag till matlagning.

Boken börjar med ett citat: "Man skulle kunna rada upp mängder av skäl för att det skulle serveras mycket, mycket mera grönsaker varenda dag landet runt. Visste ni förresten att om man fotograferar en enda liten vitamin - så ser den ut som en stjärna?" Ett skäl gott nog att äta grönsaker varje dag!

Fritidsmat kallade Hiram grönsakerna. Att lyckas med rädisorna, äta färsk spenat, få plocka jordgubbar och smultron och så vidare är verkligen fritidsmat.

Milena Bergqvist börjar med att ge tips om hur man ska läsa Hirams recept eftersom hon inte skrev på vanligt vis. Läs igenom receptet noga innan du handlar ingredienserna eftersom Hiram gärna lade till något oväntat i en vanlig rätt.

Boken genomsyras av härliga namn på recepten och Hirams underbara illustrationer som bara dom inspirerar till matlagning. Är du ingen van grönsaksätare kanske detta kan vara en början för får man inte inspiration av Hiram - ja då vet jag inte vad jag ska ge för råd.

Titel: Hirams gröna kokobk
Författare: Märit Huldt.
Text: Milena Bergqivst


/Linda

Inga kommentarer: