fredag 11 december 2015

Julboktips 11: Rörelsen - en magisk bok

I boken Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist vet man inte om det är verklighet eller inte när man möter den unge mannen vid namn John Lindqvist. Det är en berättelse där man får glimtar in i John Ajvide Lindqvists författarskap och det liknar absolut ingenting som han tidigare skrivit.

Handlar boken om författaren själv - har detta verkligen hänt eller vad är det för magisk skräckvärld som man möter i boken?

Rörelsen : den andra platsen
Bild: Adlibris
Berättelsen utspelar sig under åren 1985 och 1986 John Lindqvist har flyttat in i ett hus på Luntmakargatan i Stockholm. Han drömmer om en karriär som trollkarl men något i huset lockar honom ännu mer. Ett mörkt sug som han till slut inte kan motstå. Det mörka suget kommer från duschrummet i tvättstugan. Det är fler i huset som påverkas och dras till det mörka suget. Vi möter det "döda paret", pappan som tappat kontakt med sin son och vill tillbaka i tiden när sonen var liten och hans hustru levde, en mormor/farmor som inte vill släppa taget om sina barn och barnbarn utan vill ha dom tätt intill sig. Vi får se hur det här mörka påverkar dom alla och blir till en rörelse och ett skräckscenario som leder fram till mordet på Olof Palme.

Boken är en prequel till Himmelstrand och nu när jag har läst Rörelsen känner jag att jag nog måste läsa om Himmelstrand för att riktigt förstår båda böckerna.

Om du gillar John Ajvide Lindqvists böcker sedan tidigare så bör du läsa denna bok. Han väver i mycket av sig själv i berättelsen och det är det som gör den magisk.

Titel: Rörelsen: den andra platsen
Författare: John Ajvide Lindqvist

//Linda

Inga kommentarer: