onsdag 2 december 2015

Julboktips 2 - Mycket kan hända på ett pendeltåg!

I Mannen som läste högt på 6.27-tåget möter vi Guylain Vignolles som är 36 år gammal och är sambo med en guldfisk som han döpt efter Marseljäsens kompositör Rouget de Lisle. Guylain arbetar på den den stora papperskrossen på en återvinningsstation för makulerade böcker och enda ljuspunkten i hans monotona tillvaro är morgonens tågresa in till jobbet då Guylain läser högt för sina medresenärer ur boksidor som han räddat ur papperskrossens käftar.


Omslagsbild: Mannen som läste högt på 06.27-tåget
Bild: Adlibris
Det märks att medresenärerna tycker om det han läser och en dag får han frågan om att läsa högt för två damer. Han tackar ja och när han väl kommer dit visar det sig att det är ett helt äldreboende han ska läsa högt för. 

Guylains liv är rätt montont men en dag förändras allt. Han hittar ett usb-minne på pendeln där en viss Julie har skrivit ner dagboksanteckningar om sitt liv som toalettvakt på ett stort köpcentrum någonstans i Frankrike. Guylain blir nästan som besatt av denna Julie och han lär sig nästan allt hon skrivit utantill och hans högsta dröm blir att få träffa henne på riktigt. 

Mannen som läste högt på 6.27-tåget är en underbart underfundig liten roman. Den har verkligen flera verkligt sköna karaktärer som bara dom är flera historier i sig. Det här är en bok som man mår bra av efter att ha läst den. Jag rekommenderar den varmt! 

Titel: Mannen som läste högt på 6.27-tåget
Författare: Jean-Paul Didierlaurent

//Linda

Inga kommentarer: