lördag 19 december 2015

Julboktips 19 - Sju förtrollade kvällar

Sju förtrollade kvällar
Bild: Adlibris
Vilken fin bok! Det handlar om Buster, 12 år, som är jättebra på att boxas. Så bra att han får dispens att tävla med dem som är 13 år och äldre. Boxningen är viktig för Buster, men det finns det som är ännu viktigare. I hans hem finns mamma och pappa och den gemensamma sorgen efter storebror Jack som dog för nästan tio år sedan.

I den slitna skolan pågår mobbningen av Antoni, något som Buster iakttar och till slut inte kan låta bli att lägga sig i. Joel, den värste av mobbarna, är Busters gamla barndomskompis. I skolan finns också Flickan-som-läser...

En kväll på väg hem från träningen hittar Buster ett häfte med sju stycken biobiljetter till Elysium, biografen som varit nedlagd i tio år. Det blir upptakten: sju biljetter, sju förtrollade kvällar!

Boken påminner i tonen om Per Nilssons serie om Extra och Pim-Pim. Det handlar om vardag och verkliga saker, men det som händer är magiskt och liksom skimrande i kanterna. Händer det verkligen?

Det finns ett stråk av dystopi i boken med den nedslitna skolan, där mobbningen får fortsätta utan skymten av några vuxna. Man liksom anar att vuxenvärlden resignerat och helt trätt tillbaka, skolkorridorerna blir laglöst land. Stadskärnan som Buster går genom på kvällarna är helt igenbommad och nedsläckt, affärerna, kaféerna, ja allt har stängt igen de senaste åren. Det är en framtid väldigt nära oss - lätt att föreställa sig och nog så skrämmande.

En högläsningsbok eller en läsa-själv-bok - finns i hylla Hcg.

Titel: Sju förtrollade kvällar
Författare: Mårten Sandén

/Matilda

Inga kommentarer: